Monday, August 1, 2011

SaLAm RamADhan Al-MubaRAk..

assalamualikum u'olls..
salam Ramadhan Al-Mubarak dari saya sekeluarga untuk rakan2 blog serta rakan2 yang mengenali diri saya..
ingat tue jangan ponteng puasa dan jangan lakukan sesuatu yang boleh membatalkan puasa kawan2 taw!

seperkara lagi, jangan gaduh2 ya dalam bulan baik hari baik nie.. bersama-samalah kita bermaaf-maafan sesama islam.. saya dah lakukan.. kawan2 pula?

akhir kata dari saya, selamat berpuasa.. jangan boros dan membazir ya masa membeli belah dibazar Ramadhan nanti.. selamat beramal.. :)

Fii Aman Allah & inshaAllah...<3 <3 <3

Monday, July 25, 2011

AiR tAnGAn Mr huBBy

Assalamualaikum u'olls...


pagi tadi 1st time mr hubby buat kuih buah melaka.. walau 1st time wat kuih (after married).. alhamdulillah menjadi.. so, kami bekpes kuih buah melaka saja bersama kopi Tenom.. feberet saya and mr hubby too...

sy cuma uli tepung saja selebihnya mr hubby yang selesaikan.. hehe... kemas n bersih je air tangan mr hubby.. saya pown selesa juga dengan kerja dia. inilah hasilnya :-



dapatlah juga mr hubby bawa bekal p keja... :) maybe next time kalau kerajinan itu ada, bole la bikin kuih lain pula bersama ya! mr hubby ku yang rajin kedapur....  ^_^v

daa u'olls.. have a nice day... o_O

Tuesday, July 19, 2011

LuNch ~DunKiN DOnuTs~

Haii u'olls...

tadi tengahari p bayar bil dekat post office (KKIA) memang biasa dok bayar bil kat post office airport.. lengang n cepat.. xyah nak tunggu lama n amik nombor.. lagi pown dekat je dengan rumah.. senanglah sikit... so, masa nak balik keluar dari post office en hubby tanya "hmm nak x dunkin donuts?" shaye??? shaye ok je.. bukan slalu pown nak makan donuts nie.. yang nie je shaye pilih.. :-
en hubby x sempat makan dulu b4 g keje tadi.. tapi shaye dah rasmi 1 donuts dgn en adam... hmmm nyum..nyumm..
tadi igt nak order iced caramel swiri latte tapi pk2 balik lps beli dunkin' donuts nak g rumah kawan lak.. nak antar barang...hmm xjadilah beli... (~_^)

 untuk esok?? ermmm xtaw lagi!!! hihihi.. daa u'olls...

NaSi AYam

Haiii u'olls...

Kalau baca blog shaye mest cerita makan n masakan je kan.. shaye memang x brapa pandai sangat bab2 masak nie, tapi kalau nak cakap pasal masakan nie, shaye suka men"try" macam2 resepi... tapi kalau hari2 nak masak n nak makan yang sedap2 je xbleh layan lah kan.. mau kopak poket en hubby kang kalau asik nak beli udang, sotong, ayam n daging... uikss... ikan? hmmm kureng ler... malas nak pesiang... kalau en hubby nak beli jugak ikan.. shaye pastikan dia beli ikan siap pesiang kat pasar... hehehe...

so, arinie nak bukan nak cakap pasal beli ikan dipasar atau sebagainya... hari nie nak cakap pasal dinner "kami' malam tadi... nak autopublish hmm malas nak on lappy.. lepas kami dinner terus kemas2 n rehat... sambil layan mata nak tido.. :) meh layan gambar je la yea... mode:- xberapa sihat... 
timun, tomato, sup, sos, kicap dan ayam.. 
mr hubby, mr adam, ahmad albab n wife...
(ayam tu bukanlah rentung tapi shaye perap dgn sos tiram,. kicap, madu n black pepper) patutnyer dibakar dalam oven barulah cantik sket ayam tu, tapi shaye goreng je.. bukak api kecik.. kejap je masak sebab ayam dah direbus dahulu.. yang hitam tu maybe bahan perap tu yang terlebih garing... huahaha....

daa u'olls... have a nice day...8-)




Friday, July 15, 2011

MeE uDaNG

asslamualaikum u'olls..

hari nie shaye masak mee udang.. sesekali ubah selera.. asyik masak nasi je boring la.. 
meh layan ceciter dari shaye n cara2 masak mee udang stail shaye... tapi mee udang paling ngetop kat kampung shaye lah.. Penang! nak2 lagi mee udang sungai Dua.. memang sedap n fofular.... :)

**dari semalam dah bagitaw mr hubby kata nak masak mee udang hari nie.. so, tengahari tadi baru la cari bahan2 nak wat mee udang.. ni 3rd time shaye wat mee udang... setelah 4-5 tahun yang lepas.. tu pown time raya... kali nie wat kat rumah sendiri agak2 sajalah... yakin bolih bha!!

jom layan mee udang stail shaye... 

bahan2:- 
  • udang 400grm (untuk 2 orang)
  • bawang merah, bawang putih (ikut suka)
  • sawi (celur sahaja)
  • taugeh (celur sahaja)
  • daun bawang (untuk buat hiasan saja atas mee)
  • cili merah (untuk hiasan atas mee)
  • tomato (potong 4)
  • petis (otak2 udang) (1 sudu besar)
  • cili kisar (anggaran dalam 4 sudu besar)
  • mee kuning
  • garam
>>> untuk udang
  • kopek udang dengan kepala udang (buang janggut/misai udang)
  • basuh dan rebus (air nak rebus udang jangan banyak sangat nanti kuah cair)
  • untuk nak bagi manis lagi kuah mee udang (kulit udang+kepala udang di blend, letak air rebusan saja pun boleh) 
  • kemudian tapis air rebusan tadi dengan kulit udang yang di blend dalam 1 mangkuk@bekas (udang pula letak dalam 1 bekas sekali dengan sawi, taugeh, tomato, cili merah yang dihiris)
cara2:-
  • tumis bawang merah, bawang putih sampai kekuningan
  • setelah kekuningan masukkan cili kisar dan petis (otak2 udang)
  • kacau sehingga garing
  • dah garing masukkan air rebusan tadi (yang sudah siap ditapis)
  • biarkan mendidih seketika kemudian masukkan cili sos dan garam
  • kecilkan api dan biarkan pekat dalam 10 minit
  • siap dihidang                                       
udang, sawi, taugeh, tomato, cili merah yang dihiris
ermmm nyum2.. terasa manis udang dalam kuah... sedap..

Selesai sudah menu berbuka puasa hari nie.. selamat mencuba ya.. apa yang kurang harap dimaafi...
Daa u'olls... have a nice day... xoxo




Wednesday, July 13, 2011

buKu pEraNG LaGi!!

haiii u'olls...

berkisahkan buku perang islam yang en hubby minat tue... haaa shaye dah belikan lagi 3 buah... b4 nie shaye present kan 1 jek sempena besday dia .. skang shaye beli lagi towk dia... hehe... tercapai gaks hasrat en hubby nak miliki buku2 tuh dalam masa terdekat... xpe ade discount... kuar sikit jek my fulus xpe larh... lagi pown dia baca sungguh2  shaye tengok... Alhamdullilah...
 

shaye pown tumpang berusaha =) towk dapatkan dan membeli lagi 3 buah buku perang tue towk en hubby... harap dengan completenya buku2 nie, dia happy la hendaknyer.. shaye syukur n  bangga sebab dia minat nak tahu tentang sejarah perang islam.. serta buku2 yang berkaitan dengan islamic.. i lebiu lah en hubby... hihi...

daa u'olls... have a nice day... :)