Monday, August 1, 2011

SaLAm RamADhan Al-MubaRAk..

assalamualikum u'olls..
salam Ramadhan Al-Mubarak dari saya sekeluarga untuk rakan2 blog serta rakan2 yang mengenali diri saya..
ingat tue jangan ponteng puasa dan jangan lakukan sesuatu yang boleh membatalkan puasa kawan2 taw!

seperkara lagi, jangan gaduh2 ya dalam bulan baik hari baik nie.. bersama-samalah kita bermaaf-maafan sesama islam.. saya dah lakukan.. kawan2 pula?

akhir kata dari saya, selamat berpuasa.. jangan boros dan membazir ya masa membeli belah dibazar Ramadhan nanti.. selamat beramal.. :)

Fii Aman Allah & inshaAllah...<3 <3 <3

Monday, July 25, 2011

AiR tAnGAn Mr huBBy

Assalamualaikum u'olls...


pagi tadi 1st time mr hubby buat kuih buah melaka.. walau 1st time wat kuih (after married).. alhamdulillah menjadi.. so, kami bekpes kuih buah melaka saja bersama kopi Tenom.. feberet saya and mr hubby too...

sy cuma uli tepung saja selebihnya mr hubby yang selesaikan.. hehe... kemas n bersih je air tangan mr hubby.. saya pown selesa juga dengan kerja dia. inilah hasilnya :-



dapatlah juga mr hubby bawa bekal p keja... :) maybe next time kalau kerajinan itu ada, bole la bikin kuih lain pula bersama ya! mr hubby ku yang rajin kedapur....  ^_^v

daa u'olls.. have a nice day... o_O

Tuesday, July 19, 2011

LuNch ~DunKiN DOnuTs~

Haii u'olls...

tadi tengahari p bayar bil dekat post office (KKIA) memang biasa dok bayar bil kat post office airport.. lengang n cepat.. xyah nak tunggu lama n amik nombor.. lagi pown dekat je dengan rumah.. senanglah sikit... so, masa nak balik keluar dari post office en hubby tanya "hmm nak x dunkin donuts?" shaye??? shaye ok je.. bukan slalu pown nak makan donuts nie.. yang nie je shaye pilih.. :-
en hubby x sempat makan dulu b4 g keje tadi.. tapi shaye dah rasmi 1 donuts dgn en adam... hmmm nyum..nyumm..
tadi igt nak order iced caramel swiri latte tapi pk2 balik lps beli dunkin' donuts nak g rumah kawan lak.. nak antar barang...hmm xjadilah beli... (~_^)

 untuk esok?? ermmm xtaw lagi!!! hihihi.. daa u'olls...

NaSi AYam

Haiii u'olls...

Kalau baca blog shaye mest cerita makan n masakan je kan.. shaye memang x brapa pandai sangat bab2 masak nie, tapi kalau nak cakap pasal masakan nie, shaye suka men"try" macam2 resepi... tapi kalau hari2 nak masak n nak makan yang sedap2 je xbleh layan lah kan.. mau kopak poket en hubby kang kalau asik nak beli udang, sotong, ayam n daging... uikss... ikan? hmmm kureng ler... malas nak pesiang... kalau en hubby nak beli jugak ikan.. shaye pastikan dia beli ikan siap pesiang kat pasar... hehehe...

so, arinie nak bukan nak cakap pasal beli ikan dipasar atau sebagainya... hari nie nak cakap pasal dinner "kami' malam tadi... nak autopublish hmm malas nak on lappy.. lepas kami dinner terus kemas2 n rehat... sambil layan mata nak tido.. :) meh layan gambar je la yea... mode:- xberapa sihat... 
timun, tomato, sup, sos, kicap dan ayam.. 
mr hubby, mr adam, ahmad albab n wife...
(ayam tu bukanlah rentung tapi shaye perap dgn sos tiram,. kicap, madu n black pepper) patutnyer dibakar dalam oven barulah cantik sket ayam tu, tapi shaye goreng je.. bukak api kecik.. kejap je masak sebab ayam dah direbus dahulu.. yang hitam tu maybe bahan perap tu yang terlebih garing... huahaha....

daa u'olls... have a nice day...8-)




Friday, July 15, 2011

MeE uDaNG

asslamualaikum u'olls..

hari nie shaye masak mee udang.. sesekali ubah selera.. asyik masak nasi je boring la.. 
meh layan ceciter dari shaye n cara2 masak mee udang stail shaye... tapi mee udang paling ngetop kat kampung shaye lah.. Penang! nak2 lagi mee udang sungai Dua.. memang sedap n fofular.... :)

**dari semalam dah bagitaw mr hubby kata nak masak mee udang hari nie.. so, tengahari tadi baru la cari bahan2 nak wat mee udang.. ni 3rd time shaye wat mee udang... setelah 4-5 tahun yang lepas.. tu pown time raya... kali nie wat kat rumah sendiri agak2 sajalah... yakin bolih bha!!

jom layan mee udang stail shaye... 

bahan2:- 
  • udang 400grm (untuk 2 orang)
  • bawang merah, bawang putih (ikut suka)
  • sawi (celur sahaja)
  • taugeh (celur sahaja)
  • daun bawang (untuk buat hiasan saja atas mee)
  • cili merah (untuk hiasan atas mee)
  • tomato (potong 4)
  • petis (otak2 udang) (1 sudu besar)
  • cili kisar (anggaran dalam 4 sudu besar)
  • mee kuning
  • garam
>>> untuk udang
  • kopek udang dengan kepala udang (buang janggut/misai udang)
  • basuh dan rebus (air nak rebus udang jangan banyak sangat nanti kuah cair)
  • untuk nak bagi manis lagi kuah mee udang (kulit udang+kepala udang di blend, letak air rebusan saja pun boleh) 
  • kemudian tapis air rebusan tadi dengan kulit udang yang di blend dalam 1 mangkuk@bekas (udang pula letak dalam 1 bekas sekali dengan sawi, taugeh, tomato, cili merah yang dihiris)
cara2:-
  • tumis bawang merah, bawang putih sampai kekuningan
  • setelah kekuningan masukkan cili kisar dan petis (otak2 udang)
  • kacau sehingga garing
  • dah garing masukkan air rebusan tadi (yang sudah siap ditapis)
  • biarkan mendidih seketika kemudian masukkan cili sos dan garam
  • kecilkan api dan biarkan pekat dalam 10 minit
  • siap dihidang                                       
udang, sawi, taugeh, tomato, cili merah yang dihiris
ermmm nyum2.. terasa manis udang dalam kuah... sedap..

Selesai sudah menu berbuka puasa hari nie.. selamat mencuba ya.. apa yang kurang harap dimaafi...
Daa u'olls... have a nice day... xoxo




Wednesday, July 13, 2011

buKu pEraNG LaGi!!

haiii u'olls...

berkisahkan buku perang islam yang en hubby minat tue... haaa shaye dah belikan lagi 3 buah... b4 nie shaye present kan 1 jek sempena besday dia .. skang shaye beli lagi towk dia... hehe... tercapai gaks hasrat en hubby nak miliki buku2 tuh dalam masa terdekat... xpe ade discount... kuar sikit jek my fulus xpe larh... lagi pown dia baca sungguh2  shaye tengok... Alhamdullilah...
 

shaye pown tumpang berusaha =) towk dapatkan dan membeli lagi 3 buah buku perang tue towk en hubby... harap dengan completenya buku2 nie, dia happy la hendaknyer.. shaye syukur n  bangga sebab dia minat nak tahu tentang sejarah perang islam.. serta buku2 yang berkaitan dengan islamic.. i lebiu lah en hubby... hihi...

daa u'olls... have a nice day... :)

buKa PuaSa

assalamualaikum u'olls...

kira-kira ar kan ada 3 hari lagi je shaye ganti puasa... huhhh harap2 sempat la shaye ganti puasa dalam masa 3 hari nie..  pastu dah lega... xde hutang2 dah puasa... so, arini (11 July 2011) shaye berbuka kat luar.. biasa shaye masak je n berbuka kat rumah... disebabkan arini ade hal sket ikut en hubby kuar g IPK >MUIS>UUP alang2 buka je la kat luar... lagi pown time berbuka kat sabah nie awal.. 6.35pm dah azan maghrib... kalau balik rumah mest xdan nak masak.. dengan jalan jem nyer lagi orang balik keje... so, yang senang lagi mudah, makan luar je... (my peberet tu makan kedai...) wakaka.... :p

so, menu berbuka arini... ialah..... (shaye belanja taw towk makan2 kali nie) hehe...
set towk 2 orang makan... lauk pilih sendri ler.....
teh 'O' ais limau...
tom yam campur yang marvelous... tapi kurang pedas... lg pedas lg sedappp...
telur dadar
daging goreng kunyit yang termasin sket... tapi abis jugak... hahaha....
kailan ikan masin... hmm bole ar... 8-)
towk esok? xtahu lagi... rasa macam nak masak mee udang... tapi... "tengok keadaan la beb" kata faizal tahir... hiks...

k daa u'olls....



Tuesday, July 5, 2011

uCapAn HarI LahiR

Assalamualaikum..

>>selamat hari lahir rina ucapkan.. 
>>rina doakan semoga abang dipanjangkan usia agar kita dapat terus hidup bersama-sama hingga keakhirnya.. 
>>rina berharap agar Allah memelihara abang didunia serta diakhirat kelak... serta diberi kesihatan yang baik supaya abang sentiasa dapat berdoa dan terus berdoa pada DIA agar diberi petunjuk dan keberkatan dalam kehidupan seharian kita serta dalam apa jua yang kita lakukan dan apa yang terbaik buat kita sekeluarga..
my hubby.. alwayz lev u.. tahap giler kentang... :)))
>>rina akan berdoa supaya kita terus cekal dan tabah mengharungi apa saja dugaan dan rintangan dihadapan kita.. mudah-mudahan DIA memberi seribu nikmat dan rahmat kepada kita serta dimurahkan rezeki yang berlipat ganda dalam apa jua yang abang lakukan... insyaAllah DIA sentiasa bersama kita... Amiin...
kita sentiasa bersama dalam suka duka dan akan harunginya bersama.. berserah pada NYA..
>>Sempena Birthday abang nie, rina tak ada apa yang istimewa yang nak rina berikan pada abang.. hanya rina dapat belikan sebuah NOvel yang abang minat untuk membacanya... (selebihnya lagi 3 nOvel tu abang belilah sendiri... kehkehkeh) 
hanya sebuah buku untuk kamu en hubby, selagi kamu membacanya selagi itulah pahala ku berjalan...

buku yang en hubby teringin n akan membelinya kerana minat tentang perjuangan islam...


Ole-oLe daRi kampunG (kLaNG)

Assalamualaikum u'olls..

baru-baru nie kami ada dapat kiriman dari family di Klang, nak tahu apa dia yang kami dapat... jeng3.. my peberet nie... 
otak2 sedang dibako atas dapo gas... hehe..
otak2 selepas dibako... ini la hasilnya... sedap nie...
 my dad yang kirimkan.. huhu sedap... lama xmakan.. kalau tidak setiap kali balik je sana (klang) mesti beli 1-2 beg sekali beli (untuk makan beramai2 laa...) hehe.. peberet 1 family nie.. beli 1 beg je x cukup cuma ada 100 keping jek.. memang kami berhantu la makan otak2 nie.. sebab memang delicious sangat2!!!

kerepek ubi pedas... belom rasmi lagi.. sebab terlalu banyak stok makanan...

kerepek ubi...
kerepek nie kawan en hubby bagi.. dia datang Sabah kelmarin jadi dia yang bawakan otak2 kami tu kesini (KK) n kerepek nie dia bagi sebagai ole2 dari dia untuk kami... :))) ada jugak makanan ringan (kudapan) yang bole dimakan sambil2 tengok tv n duduk saja2... hihihi..

pape pown thank you laa my dad sebab kirimkan otak2 nie untuk cheq kat sini naa... nanti kalau raya nie cheq x balik klang, jangan lupa kirim kuih raya pulak k... hehe...

k daa u'olls.... have a nice day...

Monday, July 4, 2011

RaSa MaCAm Nak G KLiniK cHecKup

hai u'olls..

arinie macam nak g klinik je checkup kesihatan.. macam x sihat la rasanyer.. tapi sini mendung jek... keta lak xde member en hubby pinjam (dari sepang datang KK jalan2) hermmm... naik motor???? bole tu bole bukan jauh pown 5minit sampai dah klinik tapi.. yang lecehnyer kena pakai helmet pada hal dekat jek.. (SOWRI NO PITCHA)

actually rasa nak g klinik sebab kepala nie pening2 sakit2 berdenyut2... macam maw tOmbang je kadang2... xpasti la kenapa.. cuma yang bole agak mungkin xcukup tido, xcukup rehat dan lemah2 je rasa badan nie.. mungkin jugak faktor cuaca disini yang kejap panas kejap redup+hujan... hmmm.. 

mata nie pown asyikk la mengantowk jek... b4 nie ok je bole tahan waktu siang malam normal tido la kan... ni skang ~siang mengantowk malam berjaga.. (sambung lagu nenek kebayan) "mencari cucu dimana ada, nenek ku kawen dengan anak raja" hehehe... gurau2 ja bha!!! 

tengok la jap lagi, skang en hubby xde dia baru je kuar, malam pown klinik buka... xsempat g siang g malam la..  kesihatan pown kena ambil tahu n jaga... nanti sakit bukan en hubby n diri sendiri je yang susah... nanti en Adam pown xterurus.. kesian dia nanti... o_O

u'olls pown jangan lupa jaga kesihatan k.. jaga kesihatan ingatlah orang tesayang... k papai...



~DinNer kAmi~


Haii u'olls...

malam nie terasa nak masak sedap sikit dari biasa.. tapi tetap masak simple2 je... en hubby ok je dia.. siang memang x masak sebab en hubby bukan ada dirumah pown.. jadi mrs helmi nie makan je la apa yang ada didapo dulu, sementara petang sikit mau masak untuk dinner kami... ini je la menu kami towk malam nie.. ermmmm sedap sambal udang + otak2... selamat menjamu selera!!
sambal udang, licin xdapat simpan towk bersahur...
otak2 bako ats dapo gas jek.. berasap 1 rumah.. sedap taw.. import dr klang

ikan goreng... sedap makan panas2...
burrrppp alhamdulillah... kenyang... rezeki dari Allah makan sampai kenyang... syukur sangat2... hehe... (nie cerita semalam.. nak post entri malas sebab xde mood mau naip2) :)))
 
k daa u'olls.. have a nice day...

Wednesday, June 29, 2011

mAkAn LaGiiii... nEw plaCE

haiiii u'olls..

sejak kebelakangan nie, asik laa makan luar.. tu memang shaye suka.. yela boring hari2 masak sampai dah xtaw nak masak ape n nak makan ape.. shaye xsuka masak yang renyah2 nie.. shaye suka masak yang simple2 jek.. lagi 1 tekak nie nak makan yang sedap jek..

baru2 nie en hubby ajak makan kat restoran baru.. kat Hobour City, KK.. Sala Thai Restaurant.. ermmm sedap...  tempatnye pown menarik. ada 2 pilihan.. bole makan kat dalam room ber-aircond n open air.. menu dia pown banyak rasa-rasanya lebih dari 15 jenis menu/lauk.. towk b.fast ada menu tersendiri, lunch time pula ada nasi kerabu, nasi dagang n nasi putih.. lauknye hampir kesemuanya panas2 belaka.. and dinner just goreng2 je.. 1st time kami try nasi dagang.. ermm sedap.. n harganya pown amatla murah.. kini dah 3rd time shaye g makan sana dalam masa seminggu.. hahaha... 
lunch- menu en hubby, nasi dagang+ikan keli cili+sayur+sambal belacan, ulam+rendang daging
lunch-kari daging+sambal sotong+hati+jantung+paru goreng kicap
dinner- nasi goreng udang
add on tom yam seafood.. sedap+pedas

air longan + chocolate shakes

add on telur dadar (macam xmenarik jek) :p
untuk lunch aritu just kena rm21.00 je.. 2nd time dinner laks rm23.00 je.. 3rd time makan lunch dengan member lepas balik dari jom heboh... sowri x post sbb xde pitcha.. hehe...

k uollss daaa... have a nice day :)))



























jOM HeBoH di StAdiUm LikAS

Assalamualikum u'olls..

huhh sowri lambat post entri yang latest.. teda mood la mau berblog... baru-baru nie kan ada jom heboh di stadium Likas.. sempat jugak la pergi sana jalan-jalan tengok apa yang ada & apa yang best sangat.. yang peting cuaca amat la baik & panas terik.. boleh rentung dibuatnya.. :) 

kat sana x banyak sangat booth, macam buat jom heboh kat sabah ni  just wat syarat jek.. hehe.. cian.. kalau nak bandingkan jom heboh kat bukit jalil, wOww!!! gempaq.. xtau la dah brapa tahun jom heboh nie diadakan dibuat serata Malaysia, kat stadium Likas nie kira 2nd time.. 1st time kat bukit jalil.. actually shaye x suka tempat yang bersesak2 nie lagi panas.. huhhh.... rimas!!! dengan parking full lagi menapak mau jalan.. xde la jawabnyer... 

kat jom heboh sini aritu, shaye xbeli banyak barang pown.. 1st sebab orang ramai berhimpit2 2nd anak shaye si Adam xmo langsung jalan.. mengada2 nak berdukung jek.. lenguh tangan dibuatnyer.. shaye cuma sempat beli yang ini sajalah...  dalam ati macam 2 mau beli.. tapi apakan daya tak de tukang pegang barang..
g jom heboh pown shaye ber'3 jek dengan member.. kami memasing xbawa hubby... hubby shaye keje time tue, yang hubby member laks bertugas di booth PDRM.. jadi jalan sendri la.. kami terjah semua booth, jenguk2 xtvt selebriti  & artis.. sempat la jumpa n tengok artis dari dekat.. macam Daim, Botak (Juvana) encem weyhh... pastu kamarudin mape dengan pengulas sukan (sape tah nama dia), hos 999 hazlin kot nama dia.. hehe.. maria tunku sabri, aidit marcelo, ziana (ni sume kat pentas) pastu pelakon Keranamu Laila (cun gilerr) nabila huda, azura WHI, errr ramai la.. tapi xde la nak minta signature & autograph yea.. xkuasa mak!!! hahaha... 
hari ahad lagi ramai artis, fasha sendat.. hihihih zizan raja lawak, ucop wilcha.. err sape lg ek.. tapi ramai la... :)))) hehe.. k la.. no idea la.. chaww dulu la... hahaxxx.. daaa...





Saturday, June 11, 2011

SiTi DiALam FantaSi

Assalamuaikum.. Haii uoll's..

penah dengar n tengok x citer nie... citer kanak2 lama sudah nie kalau xsilap.. zaman shaye sekola lagi, rasa dah penah layann citer nie... dulu tayang kat Alam Ria cuti sekolah tv3.. yang nie shaye tengok kat tv1.. Dak siti nie pun shaye rasa dia dah besar panjang... =)
sowri yerk pitcha xjelas sbb guna hp cap ABC.. wakaka... pompuan nie dak siti tue..
saja bukak cerciter nie towk si Adam.. dari tengok cartoOn baik tengok yang cenggini... hehe.. Adam alwayz bangun pagi memang rajin mengemas.. kemas je yang dia rasa nampak bersepah.. hahaxxx.. ibunya lom ag kemas dia dah kemas dulu... huuu rajin anak ibu sowang nie.. ni yang bertambah kasih sayang nie... :)))
seb baik si Adam layan Siti DiAlam Fantasi nie.. dengan shaye sekali layannn gak.. best lak cerciter kanak2 nie.. wakaka...  okeh ar tu kan.. erat hubungan ibu dengan anak.. lakukan xtvt bersama... haihh... Daa uoll's...

sEpeTanG d'TanJuNG ARu..

Haii uolls... 

semalam 10/6/2011 - 1630pm lepak kat 2nd Beach, Tanjung Aru.. 2x Jumaat berturut2 datang sini lepak.. huhuhu bestnyer angin laut.. rasa macam nak buat buaian je tido kat tepi pantai... ermm last week lepak ber'2 dengan en Adam itu pown dia takut2 je main air, nak pijak pasir tepi pantai pown dia takut.. nak dukung saja.. ini kali haaa... and semalam lepak ber'3.. hihi..

actually, boring la asyik dowk rumah jek.. so, bangun je en hubby dari tido terus cakap "jom kita g 2nd beach lepak sana" hahaha.. nasebmu la yea en hubby.. tiada rehat2 bagimu.. :p 
seronok petang tu, bersantai kami 3 beranak.. hahaha.. dengan angin sepoi2 bahasa ombak memukul pantai.. cewahhh ayat skema beb.. en Adam berani jugak main air dipersisiran pantai setelah beliau berumur 1tahun 3bulan+ termasuk ibunya... kihkihkih.. lama beb xmain n xmandi air laut.. teringin gak.. :))))
next time nak ajak en hubby lepak kat Perdana Park lak.. lama x p sana buang masa... kahkahkah... k daa uoll's...